Kluski leniwe z masłem i miodem
Składniki na 4 osoby:
- 200 g twarogu tłustego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 50 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- 100 g miodu
- sól
- czarny sezam
Twaróg wymieszaj z jajkiem i dodaj do nich przesiane przez sitko obie mąki i sól. Całość delikatnie zagnieć, podziel na wałki i wytnij leniwe. Zagotuj wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucaj kluski. W międzyczasie podgrzej miód na patelni, stop w nim masło i rozciągnij sos śmietanką. Wyjmij leniwe i całość polej sosem. Posyp czarnym sezamem.
Włoskie gnudi na twarogu (z parmezanem i chili)
Składniki na 4 osoby:
- 600 g półtłustego twarogu
- 100 g świeżo tartego Parmezanu,
- 1 płaska łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- garść świeżych liści mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 200 g drobnej semoliny
- oliwa z oliwek
Twaróg wymieszaj z parmezanem, gałką, chili i poszatkowanymi liśćmi mięty. Uformuj małe kuleczki i obtocz je obficie w semolinie. Zostaw je zasypane na długi czas, aby wilgoć z twarogu usztywniła skórkę z semoliny. Gotuj na wrzącej i osolonej wodzie przez około 1 minutę. Wyjmij, skrop oliwą i posyp chili z miętą.
Byki mazowieckie (czyli kluski szare z twarogiem i dymką)
Składniki na 4 osoby:
- 2 kg starych obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 500 g twarogu tłustego
- 1 pęczek dymki
- olej rzepakowy
- sól
Ugotuj 0,5 kg ziemniaków, a resztę zetrzyj na drobnym oczku. Odciśnij sok z ziemniaków, ugotowane przeciśnij przez praskę. Połącz obie masy, dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrób na elastyczną masę. Podziel na kulki i rozpłaszcz je. Twaróg dopraw solą i wkrój do niego pół dymki. Faszeruj twarogiem byki i gotuj je na wrzącej wodzie. Wyjmij, skrop olejem i posyp resztą dymki.
Raviolo z farszem z twarogu (i płynnym żółtkiem z tymiankiem)
Ciasto:
- 280 g mąki typ 00 lub 550
- 2 jajka
- 4 żółtka
Farsz:
- 400 g twarogu półtłustego
- 50 g tartego sera dojrzewającego typu parmezan
- 1 jajko
- drobno posiekana natka pietruszki
- ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
- palone masło
- ser dojrzewający
Przygotuj ciasto makaronowe - ręcznie lub przy użyciu robota. Do mąki dodaj roztrzepane widelcem jaja i powoli wyrabiaj ciasto łącząc ze sobą składniki, aż połączą się w zwarte ciasto. Wyrabiaj kilka chwil, a następnie szczelnie zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 mi.
Po tym czasie - najlepiej przy użyciu maszynki do wałkowania makaronu konsekwentnie wałkuj ciasto na coraz cieńsze płaty. Możesz je złożyć na pół i znowu rozwałkować. Najlepiej powtórz tę czynność składania i wałkowania kilkukrotnie. Kiedy uzyskasz cienko rozwałkowane płaty możesz je faszerować i kleić wedle uznania.
Przygotuj farsz - połącz składniki do uzyskania mniej więcej jednolitej masy. Dopraw ją solą, pieprzem i przyprawami.
Farsz przełóż do rękawa cukierniczego. Kolistym ruchem nakładaj farsz tak by powstał pierścień o średnicy 5 cm i wysokości ok. 3 cm. W środku tego pierścienia powinno pozostać miejsce na surowe żółtko. Umieść w tym miejscu na spodzie odrobinę farszu, następnie surowe żółtko i całość przykryj szczelnie ciastem, a następnie dokładnie sklej pieróg. Brzegi ciasta możesz ewentualnie delikatnie zwilżyć wodą przy użyciu pędzelka. Sklejony pieróg gotuj w osolonej wodzie ok 4 min. Podawaj polany lekko przypalonym masłem i tartym dojrzewającym serem.
Kopytka szpinakowe z sosem serowo-kurkowym (Gnudi z sosem parmezanowo - kurkowym)
- 350 g liści szpinaku
- 200 g twarogu półtłustego
- 50 g świeżo startego Parmezanu
- 1 jajko
- 80-100 g mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo mielony pieprz
Sos:
- 200 ml śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 50 g tartego parmezanu
- garść oczyszczonych kurek
- kilka łyżek oliwy
Szpinak umyj, osusz, delikatnie posiekaj, podduś moment na patelni, odciśnij z nadmiaru wody, ponownie posiekaj lub zmiksuj, drobno. Połącz ser, jajko, tarty parmezan, przyprawy i dodawaj mąkę. Kiedy połączysz wszystkie składniki zawiń miskę z ciastem w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 1 h.
Po tym czasie zwilżonymi rękami kulaj kluseczki o średnicy 3 cm. Możesz je obtoczyć w semolinie rimmcinacie lub mące krupczatce. Gotuj kluseczki w osolonym wrzątku do wypłynięcia i jeszcze moment. Podawaj z sosem parmezanowym i smażonymi kurkami.
Sos - na oliwie zesmaż kurki ze szczyptą soli. 2. Następnie podlej je śmietanką, dodaj tarty parmezan i całość dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Kluseczki podawaj z sosem i grzybami.
Oponki twarogowe z cukrem pudrem
Ciasto:
- 250 g sera półtłustego
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g śmietany 18%
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego białego
Dodatki:
- 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia
- 100 g cukru pudru
- 1 opak. cukru z naturalną wanilią do posypania
Ser przepuść przez praskę do ziemniaków albo utrzyj dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, żółtka, ocet, cukier i wymieszaj do połączenia. Następnie wsyp mąkę i zagnieć szybko ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję jak na leniwe. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1-2 cm. Wykrój kształt oponek. W garnku o szerokim dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią.