Pytanie na Śniadanie

Pojedynek na dania z twarogu i twarożku cz.1

Kluski leniwe z masłem i miodem 

Składniki na 4 osoby: 

  • 200 g twarogu tłustego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100g masła
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • 100 g miodu
  • sól
  • czarny sezam 

Twaróg wymieszaj z jajkiem i dodaj do nich przesiane przez sitko obie mąki i sól. Całość delikatnie zagnieć, podziel na wałki i wytnij leniwe. Zagotuj wodę i gdy zacznie wrzeć wrzucaj kluski. W międzyczasie podgrzej miód na patelni, stop w nim masło i rozciągnij sos śmietanką. Wyjmij leniwe i całość polej sosem. Posyp czarnym sezamem.


Włoskie gnudi na twarogu (z parmezanem i chili)

Składniki na 4 osoby: 

  • 600 g półtłustego twarogu
  • 100 g świeżo tartego Parmezanu, 
  • 1 płaska łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • garść świeżych liści mięty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 200 g drobnej semoliny
  • oliwa z oliwek

Twaróg wymieszaj z parmezanem, gałką, chili i poszatkowanymi liśćmi mięty. Uformuj małe kuleczki i obtocz je obficie w semolinie. Zostaw je zasypane na długi czas, aby wilgoć z twarogu usztywniła skórkę z semoliny. Gotuj na wrzącej i osolonej wodzie przez około 1 minutę. Wyjmij, skrop oliwą i posyp chili z miętą. 


Byki mazowieckie (czyli kluski szare z twarogiem i dymką)

Składniki na 4 osoby: 

  • 2 kg starych obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 500 g twarogu tłustego
  • 1 pęczek dymki
  • olej rzepakowy
  • sól 

Ugotuj 0,5 kg ziemniaków, a resztę zetrzyj na drobnym oczku. Odciśnij sok z ziemniaków, ugotowane przeciśnij przez praskę. Połącz obie masy, dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrób na elastyczną masę. Podziel na kulki i rozpłaszcz je. Twaróg dopraw solą i wkrój do niego pół dymki. Faszeruj twarogiem byki i gotuj je na wrzącej wodzie. Wyjmij, skrop olejem i posyp resztą dymki. 


Raviolo z farszem z twarogu (i płynnym żółtkiem z tymiankiem)

Ciasto:

  • 280 g mąki typ 00 lub 550 
  • 2 jajka 
  • 4 żółtka

Farsz: 

  • 400 g twarogu półtłustego 
  • 50 g tartego sera dojrzewającego typu parmezan 
  • 1 jajko 
  • drobno posiekana natka pietruszki 
  • ząbek czosnku 
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Do podania:

  • palone masło
  • ser dojrzewający 

Przygotuj ciasto makaronowe - ręcznie lub przy użyciu robota. Do mąki dodaj roztrzepane widelcem jaja i powoli wyrabiaj ciasto łącząc ze sobą składniki, aż połączą się w zwarte ciasto. Wyrabiaj kilka chwil, a następnie szczelnie zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 mi.

Po tym czasie - najlepiej przy użyciu maszynki do wałkowania makaronu konsekwentnie wałkuj ciasto na coraz cieńsze płaty. Możesz je złożyć na pół i znowu rozwałkować. Najlepiej powtórz tę czynność składania i wałkowania kilkukrotnie. Kiedy uzyskasz cienko rozwałkowane płaty możesz je faszerować i kleić wedle uznania. 

Przygotuj farsz - połącz składniki do uzyskania mniej więcej jednolitej masy. Dopraw ją solą, pieprzem i przyprawami. 

Farsz przełóż do rękawa cukierniczego. Kolistym ruchem nakładaj farsz tak by powstał pierścień o średnicy 5 cm i wysokości ok. 3 cm. W środku tego pierścienia powinno pozostać miejsce na surowe żółtko. Umieść w tym miejscu na spodzie odrobinę farszu, następnie surowe żółtko i całość przykryj szczelnie ciastem, a następnie dokładnie sklej pieróg. Brzegi ciasta możesz ewentualnie delikatnie zwilżyć wodą przy użyciu pędzelka. Sklejony pieróg gotuj w osolonej wodzie ok 4 min. Podawaj polany lekko przypalonym masłem i tartym dojrzewającym serem. 


Kopytka szpinakowe z sosem serowo-kurkowym (Gnudi z sosem parmezanowo - kurkowym)

  • 350 g liści szpinaku 
  • 200 g twarogu półtłustego 
  • 50 g świeżo startego Parmezanu 
  • 1 jajko 
  • 80-100 g mąki pszennej 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 

Sos: 

  • 200 ml śmietanki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 50 g tartego parmezanu 
  • garść oczyszczonych kurek
  • kilka łyżek oliwy

Szpinak umyj, osusz, delikatnie posiekaj, podduś moment na patelni, odciśnij z nadmiaru wody, ponownie posiekaj lub zmiksuj, drobno. Połącz ser, jajko, tarty parmezan, przyprawy i dodawaj mąkę. Kiedy połączysz wszystkie składniki zawiń miskę z ciastem w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 1 h.

Po tym czasie zwilżonymi rękami kulaj kluseczki o średnicy 3 cm. Możesz je obtoczyć w semolinie rimmcinacie lub mące krupczatce. Gotuj kluseczki w osolonym wrzątku do wypłynięcia i jeszcze moment. Podawaj z sosem parmezanowym i smażonymi kurkami. 

Sos - na oliwie zesmaż kurki ze szczyptą soli. 2. Następnie podlej je śmietanką, dodaj tarty parmezan i całość dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Kluseczki podawaj z sosem i grzybami. 


Oponki twarogowe z cukrem pudrem

Ciasto: 

  • 250 g sera półtłustego 
  • 250 g mąki pszennej typ 500 
  • 120 g śmietany 18% 
  • 50 g cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka octu winnego białego 

Dodatki: 

  • 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 opak. cukru z naturalną wanilią do posypania 

Ser przepuść przez praskę do ziemniaków albo utrzyj dokładnie widelcem. Dodaj śmietanę, żółtka, ocet, cukier i wymieszaj do połączenia. Następnie wsyp mąkę i zagnieć szybko ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję jak na leniwe. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1-2 cm. Wykrój kształt oponek. W garnku o szerokim dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i oprósz cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią.

Więcej na ten temat